«

»

apr 01 2014

Print this Článok

JEDLÉ RASTLINY Z JAREJ PRÍRODY – JAR

Fotky a komentáre Ladomíra.

img_0658.jpg

Rebríček – myší chvost – horkastý, čistí krv, upravuje trávenie, do oleja k syru, do polievky

img_0661.jpg

Hviezdica prostredná -(Ptačinec žabinec) (Stelaria media ) – šalátovka, jemná, nedráždivá, bez výraznej chuti – dá sa vo väčšom množstve dať do šalátu, alebo posekanú, čerstvú primiešať do jedla.

img_0665.jpg

Pastierská kapsička obyčajná (Kokoška pastuší tobolka) – lístky ako žerucha, jemnejšie – na chlieb s maslom, do šalátov, čerstvé ako príloha k jedlám.

img_0673.jpg

Ďatelina (jetel) lístky do šalátu

img_0670.jpg

Žihľava  ( kopřiva) – po sparení a posekaní skvelá na prívarok („špenát“), alebo na praženicu. Na cibuľku podusiť, pridať vajce a cesnak, do polievky, karbonátkov,…

img_0685.jpg

Potočnica lekárska – chuť ako Žerucha, páli chrenovito – nasekané na chlieb s maslom, do šalátu, do nátierok, ako chuťovka

img_0689.jpg

Medvedí cesnak  (česnek medvědí)–  do nátierok, na chlieb, do šalátu, do špenátu,…

img_0724.jpg

Bodliak  – Lopúch väčší  (Arctium lapa)– koreň sa dá ošúpaný nastrúhať na hrubo, alebo na plátky a osolený podusiť do mäkka  – hutné, výživné.

img_0725.jpg

Jahodník (do šalátu)

img_0662.jpg

Zádušník  (Popenec)– ako bylinka na čistenie dýchacích ciest a ako chutný prídavok do šalátu

img_0692.jpg

Mäta – do šalátu, chuťovka, čerstvá, nasekaná.

img_0703.jpg

vyklíčená bukvica

img_0708.jpg

vyklíčená bukvica

img_0717.jpg

Pažitka – čerstvá do jedla, polievok, nátierok, …

img_0940.jpg

Kozonoha – Kozia noha (Bršlice kozí noha) (Aegopodium podagraria) –výrazná vôňa nedá sa zmýliť, jej listy pripomínajú kozie kopýtko. Dá sa podusiť na oleji a vode a aj na špenát – nemusí sa oproti žihľave spariť najskôr horúcou vodou. Dá sa jej zjesť veľa.

img_0942.jpg

Skalná ruža – ( Netřesk ) – nachádza sa na suchých slnečných miestach.  Rozobraté lístočky ružice sa dajú pridávať čestvé do šalátou, alebo sa dajú vyprážať v cestičku, alebo do zmesi inej zeleniny….Má mierne kyslú chuť – aj nápoje sa z nej robia – nasekaná vyluhovaná vo vode – osviežujúci nápoj dobre pôsobí na žalúdok a črevá.

img_0974.jpg

Cesnačka lekárska (česnáček lékařský) – môžu sa použiť mladé listy nasekané do šalátov a jedál – lebo chutí ako cesnak – neštípe tak ako on. Ľudovo sa mu hovorilo rancesnak – lebo sa mladé listy prikladali  na rany.

img_0979.jpg

Podbeľ liečivý (Tussilago farfara)

img_1012.jpg

Zubačka cibuľkonosná  – (Kyčelnice cibulkonosná) (Dentária bulbifera) – má v podpazuší listov malé čierne pacibuľky, ktoré sa dajú jesť – chutia pálivo ako horčica štiplavo, dá sa z nej urobiť „horčica“.

img_1011.jpg

Zubačka

img_0978.jpg

Hluchavky – Slovania je prirovnávali k žihľave – má podobné listy, ale pretože nepáli – volali ju hluchá – preto ju aj nazvali hluchavka.  Kvety sa dajú pridávať do šalátov alebo aj do kaše – lebo sú sladkasté.

img_0951.jpg

koreň Lopúcha

img_1003.jpg

DOBRÚ CHUŤ!

Sladké: brezová šťava, plody ovocia, nektár z kvetov ďateliny a hluchaviek, koreň divej mrkvy,

Kyslé: šťaveľ, zajačia šťava, krídlatka, skalná ruža

Horké: myšací chvost, púpava

Štiplavé: žerušnica, zubačka, potočnica, chren, cesnačka, pažitka, medvedí cesnak

Zdroj: Ved.sk

Podobné články

Naši vzácni plaziví priatelia Objavil ju najmenší: „Jéj, žabkáááá“ V jednom z vrchárskych zápisníkov sme opísali a nasnímali všakovaké druhy žiab, ktoré sa liahnu v našich prírod...
Prežije ten, kto sa zabezpečí Aj keď sme vychádzali z miest vzdialených vyše dvadsať kilometrov, na dohodnuté miesto sme prišli v tej istej minúte.   Výstup na Bukovec bol tiah...
Zimná púť – pre odolných chlapov! Áno. Od piatku do nedele. Druhá polovica sečňa. 12.-14.1.18 Trasa – pravdepodobne Volovské vrchy Niektorí sa pýtali na zasvätenie mládencov, či mužov...

Permanent link to this article: https://www.rodnacesta.sk/RC.jedle.rostliny.obr.htm

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžte používať nasledujúce HTML tagy a vlastnosti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>