«

»

feb 25 2016

Print this Článok

Gazdovská obroda bude používať pre výrobky označenie PRÍRODNÉ

Na nedeľnom sneme Gazdovskej obrody v Zelenči (21. 2. 2016) položili prítomní gazdovia otázku, ako označovať potravinové výrobky z pestovania a chovov prírodných hospodárov. Prebrali sme v skratke doterajšie používanie označení, ako „bio“, „organic“, „eko“, „natural“ a podobne. V súlade s prirodzeným slovným prejavom v našej oblasti nakoniec však u prítomných jednoznačne zvíťazilo označenie „PRÍRODNÉ“.

Prírodní hospodári,  ktorí po veľkom celoslovenskom zhromaždení zostali aj na nedeľu, prejednali niektoré  spôsoby práce Gazdovskej obrody. Zhodli sa na označení zodpovedajúcich potravinových výrobkov slovom „prírodné“.

Prírodní hospodári,  ktorí po veľkom celoslovenskom zhromaždení zostali aj na nedeľu, prejednali niektoré  spôsoby práce Gazdovskej obrody. Zhodli sa na označení zodpovedajúcich potravinových výrobkov slovom „prírodné“.

 

Týmto slovom už nejakú dobu sú označované výpestky a syry zo strediska Na Medzi. Význam označenia PRÍRODNÉ je v našich oblastiach jednoznačný – označuje potraviny vypestované, či inak pripravené prirodzenými spôsobmi a prostriedkami. Teda – ak  ide o pestovanie a úpravu  rastlín, medu, či mliečnych výrobkov a podobne, tak označenie „prírodné“ znamená, že potraviny sú vypestované, dochované, spracované či vyrobené  bez chemických prípravkov alebo s najmenším bežne možným použitím chémie. Úplne bez chémie sa dajú niektoré potraviny dopestovať len ťažko – napríklad aj prírodní včelári používajú na odstránenie invázneho klieštika, ktorý výrazne ohrozuje včelstvá, vydymenie tlom  s kvapkami chemikálie alebo menej často umelo vyrobenou kyselinou mravčou. Alebo – odčervenie dojných zvierat je z hľadiska bezpečnosti chovu potrebná vec. Ale táto, pre niektorých jediná „operácia“ uskutočnená raz za polrok s prostriedkom vyrobeným v laboratóriu, sa dá sa spraviť aj jemnejšími prostriedkami, ktoré prejdú tráviacim ústrojenstvom a ochranná lehota je len 3 dni, a nie chemikáliou vpichnutou do svalu odkiaľ sa dostáva hneď do krvi s ochrannou lehotou 30 dní… Teda – je jasné, že „najmenšia možná miera“ nie je presne stanovená norma.

V Gazdovskej obrode predpokladáme, že pravidelný odberateľ má možnosť zhovárať sa s prírodným hospodárom a navštíviť jeho hospodárstvo. Prírodný hospodár, ktorí spravidla využíva predaj z dvora a iné jednoduché spôsoby, teda nemusí v pote tváre vybehávať osvedčenie „bio“, ktoré ešte nemusí byť zárukou najväčšej možnej prirodzenosti, ale môže svoje potraviny označiť ako „prírodné“ a podobu prirodzenosti svojho hospodárstva môže vysvetliť a ukázať zákazníkom. Pritom nejde len o použitie, či nepoužitie chemikálií, ale ide napríklad aj o spôsob chovu zvierat. Aj tu môže mať prírodnosť rôzne podoby a je aj na spotrebiteľovi, aby si vybral, aká prirodzenosť mu najviac vyhovuje. Je teda jasné, že vajíčka z chovu sliepok väznených na najmenšej možnej ploche, či syr zo zvierat, ktoré sa ani v lete nepasú na tráve, či výrobky z mlieka a iné získavané vyhnaním s použitím rastových hormónov, preventívnych antibiotík, hormonálnych dopingov a iných chemických urýchlovačov ako prírodné určite označovať nemôžeme. Tiež domáci lekvár s chemickými pektínmi by sme slovom „prírodné“ označovať nemali. A keď má chovateľ zviera po celý čas na reťazi, tak to tiež bežne ľudia nepovažujú za prírodný chov.

Na februárovom Zhromaždení Gazdovskej obrody teda prítomní dohodli označovanie PRÍRODNÉ. To ale neznamená, že by to tak museli robiť vždy a všade všetci členovia tejto spoločnosti. Gazdovská obroda združuje slobodných hospodárov, ktorí môžu svoje výrobky označovať, ako uznajú za vhodné. Označenie „prírodné“ však bude  podľa všetkého v tomto okruhu základným označením pre výrobcov a milovníkov prírodného hospodárstva.

-rc-žs-

snímka: Vidimír

Podobné články

Zvestovanie Na vrchárskom chodníku s obradom rovno... Výrez z maľby Igra Stromku - z knihy Na vrchárskom chodníku. Čo bude v hájiku postmoderných sochárskych diel na devínskom sútoku v piatok 21. 9. (18...
Žiarislavova kniha Na vrchárskom chodníku vychádza... Kniha Na vrchárskom chodníku s CD vyjde už o týždeň - v predvečer jesennej rovnodennosti - 21. 9. r. 18. Pred niekoľkými mesiacmi sme vyhlásili z...
Dožinková Vatra 18 sobota 25.8.18 do nedele 26.8.18 Pozývajú ŽIARISLAV a priatelia Príjemné priateľské stretnutie pod splnovým mesiacom s obradom otvorenia hodo...

Permanent link to this article: https://www.rodnacesta.sk/gazdovska-obroda-pouziva-vyrobky-oznacenie-prirodne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžte používať nasledujúce HTML tagy a vlastnosti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>